Budowa hali produkcyjnej do uprawy pieczarek

Jaki są najlepsze warunki do uprawy pieczarek? Jak powinna wyglądać najlepsza hala produkcyjna? Warto zauważyć, że Polska to jeden z największych producentów pieczarek w całej Europie, więc wystarczy tylko przyjrzeć się pobliskim pieczarkarniom, aby znaleźć odpowiedzi na te pytania. Wyjaśnienia w tej sprawie przedstawia nam już właściciel firmy Pieczarki Mazurskie działającej na polskim rynku od 1988 roku, z którym przeprowadziliśmy krótki wywiad.

Na początku podkreśla:

Produkcja pieczarek nie jest trudna czy skomplikowana, wystarczy tylko odpowiedniej wiedzy, doświadczenia, jak i dostępności do nowoczesnych urządzeń i technologii. Przedsiębiorcy decydujący się na założenie pieczarkarni powinni więc wiedzieć, co ma wpływ na jakość uprawy pieczarek. Decyduje o tym przede wszystkim temperatura i wilgotność. To sprawia, że hodowla pieczarek powinna rozpocząć się od zastosowania jak najlepszych materiałów budowlanych. Pozwolą one na zbudowanie wysokiej jakości hali inkubacyjnych i tuneli pasteryzacyjnych. Co również ważne, materiały te powinny być tak wytrzymałe, że będą stanowią dla przedsiębiorcy jednorazową inwestycję przez długie lata.

Co jest najważniejsze przy budowie hali produkcyjnej?

„Wieloletnie doświadczenie pokazało nam, że najważniejsza jest szczelność i izolacja hali produkcyjnej. Najlepsze możliwości w tym zakresie zapewniają silikaty bądź beton komórkowy. Elementy ze zbrojonego betonu komórkowego mocuje się do konstrukcji stalowych, za pomocą stalowych łączników i dzięki temu powstają ściany połączone dodatkowymi spoinami.”

Co jest jeszcze ważne, gdy budujemy pieczarkarnię?

„Dużą uwagę należy zwrócić na tunele pasteryzacyjne i hale inkubacyjne. Warto wybrać materiały, które zapewnią hermetyczność przegród, jak i odporność na zmiany temperatury czy działanie pary wodnej. Zbudowanie hal produkcyjnych pieczarkarni w taki sposób spowoduje, że będą one zabezpieczone przed czynnikami zewnętrznymi i dzięki temu uzyskają jak najlepsze warunki do uprawy grzybów” – kończy właściciel Pieczarki Mazurskie.

Komentarze:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*