Grzyby trujące cz. 1

Grzyby to wspaniałe i zdrowe warzywa, natomiast należy pamiętać, że pewne z nich posiadają toksyczne substancje. Przez to mogą okazać się szkodliwe dla ludzi, a nawet śmiertelne. To tylko uświadamia, jak bardzo ważne jest rozsądne grzybobranie, aby podczas zbierania grzybów w lesie omijać trujące i niejadalne grzyby, a przecież pomyłka może się zdarzyć. Przecież pewne trujące grzyby prawie idealnie przypominają te zdrowe, na przykład pieczarki. Poznajmy się najbardziej znane trujące grzyby, które są często podobne do tych zdrowych.

1. Borowik szatański

Trujący grzyb, który swoim wyglądem przypomina inne gatunki borowików. Cechuje się szarym kapeluszem, który z wiekiem okazuje się żółtawy, a nawet zielonkawy. Po naciśnięciu kapelusza zazwyczaj pojawia się kolor brązowy. Posiada kształt półkolisty, a później powyginany. Blaszki grzyba na początek u młodych osobników okazują się żółtawe, później oliwkowate. Natomiast skóra kapelusza jest sucha i matowa. Trzon grzyba jest różowawy po środku, brązowy u podstawy i żółty w części górnej. Sam miąższ po przekrojeniu grzyba jest siny.

Takie trujące grzyby spotykany pod leszczyną, bukami, grabami i lipami. To rzadki gatunek, który zawiera trującą muskarynę. Przyczynia się do wywołania silnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

2. Muchomor sromotnikowy

Śmiertelny grzyb, który z wyglądu przypomina pieczarki, żółte gąski, kanię czubajkę i gołąbki zielonawe. Posiada kapelusz w kolorze szarozielonym lub białozielonkawym. Sam kształt okazuje się dzwonkowaty, czasami płaski. Sam trzon posiada biały kolor, w odcieniu żółtawozielonkawym i pierścień. Cechą rozpoznawczą jest biały miąższ grzyba, który po przełamaniu nie zmienia koloru. Po dotknięciu miąższu grzyba językiem zauważamy, że posiada słodkawy i łagodny smak oraz mdły zapach.

Muchomora sromotnikowego zauważymy najczęściej w pobliżu sosen, brzóz, buków i dębów. Zawiera silnie trujące amatoksyny i aflatoksyny, które wywołują nieodwracalne uszkodzenie wątroby. Nawet niewielka ilość spożytych grzybów przyczynia się do śmierci. Trucizna jest odporna na wysoką temperaturę, więc nie usuniemy jej poprzez gotowe lub smażenie grzybów.

3. Wieruszka Zatokowata

Grzyb najczęściej mylony ze zdrową i piękną pieczarką. Cechuje się szaroochrowym lub białym kapeluszem, najbardziej dojrzałe okazy w kolorze szarobrązowym. Okazuje się on lekko śluzowaty i gładki. Młode okazy posiadają kształt półkolisty, natomiast doroślejsze już bardziej płaski. Posiada blaszki, które na początki są białawe, natomiast później kremowe i czerwonawe. Kolejną cechą charakterystyczną jest biały i błyszczący miąższ grzyba, a zarazem trzon grzyba w kształcie cylindra. Posiada wyjątkowy zapach przypominający świeżo zmieloną mąkę.

Najczęściej występuje pod bukami i dębami. Jest silnie trujący, a nawet śmiertelny. Wywołuje gwałtowne wymioty, zawroty i bóle głowy oraz ogólne osłabienie organizmu.

Komentarze:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*