Historia pieczarek w skrócie

Pieczarki są produktem spożywczym najczęściej wybieranym przez europejczyków. Cenią sobie ich właściwości, jak i różnorodne zastosowanie. Pieczarki można przecież marynować, smażyć, piec, jak i stosować do sałatek i wielu potraw. Dzięki temu pieczarki dodają smaku, aromatu i sprawiają, że nasze jedzenie staje się jeszcze zdrowsze i niskokaloryczne. Jak jednak wygląda historia pieczarek? Kto je wymyślił i jak aktualnie się prezentują?

Uprawa pieczarek we Francji

Ocenia się, że pierwszymi twórcami takich grzybów, jak pieczarki okazali się nasi bliscy sąsiedzi, a mianowicie Francuzi. Grzyby ponad 3 wieku temu w tym kraju były bardzo cenione, więc nie każdy mógł sobie pozwolić na ich spożywanie. Pojawiały się najczęściej na stołach zamożnych osób. Natomiast po pewnym czasie nastąpiła popularyzacja pieczarek, dzięki czemu ich uprawa okazała się bardzo prosta i tania. Tym samym pieczarki okazały się produktem, który zainteresował również Holendrów i Polaków.

Spoglądając na dzisiejsze statystyki dostrzega się, że jesteśmy jednym z największych dostawców pieczarek w Europie. To wspaniałe wynik, które udaje się nam uzyskiwać już od wielu lat, z czego niejeden producent pieczarek w Polsce jest z tego bardzo zadowolony. Oczywiście każdy z nich dba o zachowaniu wysokiej jakości uprawy pieczarek i dzięki temu docierają do potrzeb i oczekiwań wielu nowych klientów na całym świecie.

Jakie właściwości posiadają pieczarki?

Pieczarki to bogactwo takich witamin, jak D, B1, B2, B3 oraz kwasu foliowego, miedzi, żelaza, fosforu i wielu innych składników odżywczych. Ich regularne spożywanie przyczynia się do podniesienia odporności organizmu, dodatkowo chroni przed chorobami nowotworowymi. Ich spożywanie jest zalecane każdego tygodnia, przede wszystkim można je zauważyć w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Komentarze:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*