Hurtowa produkcja pieczarek – trudności i wyzwania

Produkcja pieczarek przynosi wspaniałe zyski, ponieważ to produkt, na który pojawia się duże zapotrzebowanie. Pieczarki zostały przecież zaliczone nawet do żywności funkcjonalnej, ze względu na dużą zawartość węglowodanów, tłuszczy, białka, minerałów i witamin. Ich delikatny smak sprawia, że pieczarki pasują do niemalże wszystkich dań. Dzięki temu producenci są zachęcani do tego, aby zwiększyć uprawę pieczarek. Ale warto zauważyć, że wiążą się z tym pewne trudności i wyzwania.

Zbiór i pakowanie

Okazuje się, że pieczarki są bardzo delikatnym warzywem, więc nadają się tylko do ręcznego zbierania. Nie ma tutaj możliwości zastosowania żadnych maszyn, które mogłyby zautomatyzować ten proces produkcji pieczarek. Wymaga to od właścicieli pieczarkarni, aby zatrudniać wykwalifikowanych pracowników, którzy nadają się do ręcznych zbiorów pieczarek. Są to zazwyczaj kobiety, które posiadają delikatne dłonie i wyczucie. Dzięki temu pieczarki po zbiorach przez długi czas zachowują świeżość, szczególnie po schłodzeniu. Wszystko należy jednak skrupulatnie planować, aby każdy zbiór został wykonany na czas i dzięki temu udało się zrealizować wszystkie zamówienia. Ważnym etapem produkcji pieczarek okazuje się również ich odpowiednie pakowanie, aby podczas transportu nie uległy uszkodzeniu. Wieloletnie doświadczenie na rynku pozwala wyszukiwać jak najlepszych rozwiązań, wspominają pracownicy Pieczarki Mazurskie.

Uprawa ekologiczna pieczarek

Ekologiczna uprawa pieczarek staje się coraz powszechniejsza, ponieważ produkty ekologiczne zyskują na wartości. Natomiast sami producenci są zmuszeniu do odrzucenia wszelkich środków, które mogłyby przyczynić się do niszczenia środowiska. W tym celu dbają o zastosowanie ekologicznego podłoża, kompostu i okrywy torfowej. Dzięki temu są w stanie zagwarantować pieczarkom jak najlepsze warunki do rozwoju. Zapewniają im temperaturę w przedziale od 12 do 20 stopni Celsjusza. Hala produkcyjna nie jest zamknięta, lecz jest przez cały czas wentylowana. Dzięki temu pieczarki po kilku tygodniach są w stanie rosnąć i zapewniać pojawienie się grzybni.

Komentarze:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*