Produkcja pieczarek w Polsce

Pieczarki Mazurskie to pieczarkarnia z ponad 30 letnią tradycyjną wysilającą się na terenie całej Polski i Europy. Nasza siedziba jest zlokalizowana w okolicach Mrągowa i właśnie stąd wywodzi się nazwa naszej działalności. Prowadzimy aktualnie kilka pieczarkarni, których łączna powierzchnia wynosi już blisko 20 000 m2. Zadbaliśmy o wyposażenie naszych obiektów w najnowsze systemy i technologię. Dzięki temu udaje się nam w pełni kontrolować uprawę pieczarek, takie parametry, jak: temperaturę, ruch powietrza, wilgotność i poziom dwutlenku węgla. Zadbaliśmy więc o dostarczenie naszym klientom wysokiej jakości pieczarek i to sprawia, że codziennie dbamy o ich wysyłkę.

Zajmujemy znaczącą pozycję na rynku i utrzymujemy się tak już od przeszło 30 lat, od roku 1988. Nasza pieczarkarnia jest w stanie zapewnić nawet do 30 ton pieczarek każdego miesiąca – zaznacza właściciel Pieczarki Mazurskie.

Konkurencja w Polsce

Już w naszym kraju pojawia się dość spora konkurencja. A przecież pieczarki to towar, który należy jak najszybciej sprzedać, nie mogą one zbyt długo przeleżeć, ponieważ szybko się psują. Po zbiorach już na 2 dzień powinny zostać sprzedane. Kiedy trudno je sprzedać, to właściciele pieczarkarni decydują się na zmniejszenie ceny, aby tylko pokryć wszystkie koszty.

Sama produkcja pieczarek nie wydaje się być skomplikowana, natomiast coraz większe znaczenie odgrywa wysoka jakość tego towaru. Wszystkie hale, gdzie są uprawiane, powinny mieć zapewnioną klimatyzację, ponieważ w okresie zimowym należy je ogrzewać, natomiast w okresie letnim chłodzić – zaznacza właściciel Pieczarki Mazurskie.

Największe zapotrzebowanie na pieczarki

Ocenia się, że pieczarki zyskują na popularności szczególnie przed świętami Bożego Narodzenia. Zmniejsza się ono, i to nawet znacząco, w kolejnych miesiącach (od stycznia do marca).

Rosyjskie embargo, coraz większe wymagania klientów co do jakości pieczarek, nie przyczyniły się do pogorszenia sytuacji polskich producentów pieczarek. Statystyki pokazują, że produkcja pieczarek w roku 2015 wyniosła blisko 300 ton. Przede wszystkim poszły one na eksport, ale również w naszym kraju cieszą się zaufaniem i docenianiem. Takie pieczarki są przecież cennym źródłem witamin i wielu innych składników odżywczych.

Komentarze:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*