Pieczarka brazylijska – definicja, uprawa i właściwości

Mogłoby się wydawać się, że pieczarki wysokiej jakości występują tylko w Polsce. Okazuje się jednak, że na świecie występują także inne odmiany pieczarek. Świetnym przykładem okazuje się pieczarka brazylijska i pieczarka dwuzarodnikowa. Poznajmy bliżej tą pierwszą, aby przekonać się, czym się charakteryzuje, jak wygląda uprawa takich pieczarek i jakie właściwości nam zapewnia.

Pieczarka brazylijska Agaricus Brasiliensis

Odmiana takich pieczarek jest dostępna na obrzeżach lasów mieszanych, a zarazem na terenach wyżynnych, górzystych i na polach w Peru i Brazylii. Miejscowa społeczność uważa tą odmianę pieczarek za Grzyb Słońca (Cogumelo do Sol) bądź Grzyb Boga (Cogumelo do Deus).

Pieczarki brazylijskie posiadają średnią wielkość, ponieważ średnica kapelusza waha się od 7 do maksymalnie 14 cm. Kształt kapelusza u młodszych osobników jest minimalnie pofałdowany i płasko wypukły, natomiast u dojrzałych osobników przypomina ścięty stożek o gładkiej powierzchni. Oznacza to, że podczas dojrzewania kapelusz tej odmiany pieczarek zaczyna się prostować. Posiada on jeszcze białe blaszki, które z czasem zachowują kolor jasnoszary, a nawet szaro-brązowy. Trzon brazylijskiej pieczarki jest długi na około 10-13 cm i osadzony w środku grzyba. Sam grzyb posiada słodkawy smak i przyjemny grzybowy zapach.

Uprawa pieczarek brazylijskich

Ocenia się, że pieczarki brazylijskie są wymagające pod względem uprawy, ponieważ wymagają temperatury w zakresie od 25-30 stopni Celsjusza. Dodatkowo wymagają dostępu do odpowiedniej ilości światła dziennego. Ten rodzaj pieczarki uprawiamy jest już od kilkudziesięciu lat w Brazylii, Korei, Chinach, a coraz częściej w Holandii, Danii i Stanach Zjednoczonych.

Właściwości pieczarki brazylijskiej

Naukowcy od ponad 35 lat prowadzą badania na temat składników występujących w pieczarkach brazylijskich. Dzięki nim dochodzą do wielu ciekawych wniosków. Dowiedli już, że pieczarki te to również bogate źródło witaminy D, a zarazem przyczyniają się do poprawienia kondycji immunologicznej każdego organizmu. Przez to pieczarki brazylijskie są w wielu rejonach świata uznane za niezastąpiony element każdej diety. W naszym kraju świetną alternatywą okazują się polskie pieczarki.

Komentarze:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*