Pieczarki na pizze + przepis

Pizza to prawdziwe dzieło, które odpowiada naszym podniebieniom już od wielu lat. Ocenia się, że w naszym kraju ponad połowa społeczeństwa zjada 1 pizzę w przeciągu 4 tygodni. Skąd jednak powstał ten przysmak kulinarny? Warto zaznaczyć, że jego twórcą okazał się Raffaele Esposito, piekarz z Neapolu. On zadbał o przygotowanie pierwszej pizzy z serem, pomidorami, bazylią, dzięki czemu powstała Margherita. Ta najpopularniejsza forma pizzy została wtedy przygotowana dla królowej Włoch – Małgorzaty Sabaudzkiej. To właśnie jej imię sprawiło, że pizza przyjęła taką, a nie inną nazwę.

Pizzę uważa się również za dzieło sztuki kulinarnej. Dzieje się tak, gdy podczas wykonywania pizzy uzyskuje się idealne ciasto, dodaje aromatyczne zioła, przyprawy, a zarazem wysokiej jakości ciągnący się ser. Do najczęściej stosowanych dodatków do pizzy zalicza się pepperoni i coraz częściej pieczarki. Również ten produkt sprawia, że pizza jest czymś wyjątkowym i spełnia oczekiwania wielu odbiorców. Jak więc można przygotować taką pizzę z pieczarkami. Poznajmy prosty, a zarazem szybki przepis na pizzę pieczarkową.

Pizza pieczarkowa – przepis

Pieczarki to warzywo bogate w odpowiednią ilość płynów. Nie chcemy więc, aby podczas przygotowywania pizzy puściły wodę i przyczyniłyby się do jej popsucia. Jak temu można odpowiednio zapobiec? Rozwiązaniem okazuje się umycie pieczarek w zimnej wodzie. Dzięki temu pieczarki nie nabierają dodatkowej ilości wody.

Następnie po umyciu pieczarek decydujemy się na ich przełożenie na papierowy ręcznik lub durszlak. Podsmażamy i to również sprawi, że pozbywamy się dużej ilości wody. Kroimy więc pieczarki na grube plastry i wrzucamy je na patelnię, nawet suchą. Idealnym dodatkiem okazuje się oliwa lub masło. Dobrze jest dodać minimalną ilość soli, aby pieczarki puściły wodę. Nie chcemy jednak przesadzać, aby pieczarki się nie pomarszczyły i zeschły.

Tak przygotowane pieczarki nadają się do naszej pizzy. Dodatkowo warto je jeszcze przyprawić cennymi ziołami.

Pizza pieczarkowa – Co jeszcze?

– pieczemy pizzę krótko do 5 minut w temperaturze 230-250 stopni Celsjusza

– wrzucamy pizzę do piekarnika dopiero po jego rozgrzaniu, co sprawi, że pieczarki nie puszczą dużej ilości wody.

– stosujemy tylko zdrowe pieczarki, odrzucamy konserwowe.

Komentarze:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*