Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami są wyjątkowym daniem, które przypadnie do gustu każdemu podniebieniu. Cechuje się delikatnością, wspaniałym smakiem. A pieczarki są w nim jędrne i pachnące. Samo mięso posiada wspaniały aromat. Przygotowanie takiego dania okazuje się bardzo proste, a sprawdza się zarówno na obiady i kolacje.

Jakie składniki na polędwiczki wieprzowe z pieczarkami?

– 1 łyżka masła Ghee (bądź zwykłego masła z dwoma łyżkami oleju)

– 0.7 kg polędwiczek wieprzowych

– sól

– czarny pieprz (świeżo zmielony)

Składniki do sosu:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki oleju

– 0.4 kg małych pieczarek

– 0.2 kg kwaśnej śmietany (min. 18%)

– 0.2 kg średniej wielkości cebuli

– sól

– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

– czarny pieprz (świeżo zmielony)

Jak przygotować polędwiczki wieprzowe z pieczarkami?

Na początek obieramy pieczarki ze skóry, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Następnie kroimy cebulę na cieniutkie piórka. Na patelni silnie rozgrzewamy masło z olej. Wrzucamy cebulę i mieszamy aż do momentu jej zeszklenia. Dodajemy pieczarki i smażymy na dużym ogniu, pamiętają o mieszaniu. Solimy śmietanę i dodajemy ją do patelni z pieczarkami. Prowadzimy do wrzenia i zostawiamy z ognia, doprawiając jeszcze pieprzem i dodając natki pietruszki.

Przygotujmy teraz polędwiczki wieprzowe krojące je na plastry o grubości 1.5 cm. Następnie solimy i dodajemy grubo zmielony pieprz. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło Ghee (lub zwykłe masło z olejem), powoli wkładamy polędwiczki i smażymy przez około 2 minuty na każdej stronie. Polędwiczki muszą być brązowe. Na samym końcu przekładamy je na talerz i przykrywamy folią.

Na talerzu wykładamy polędwiczki i polewamy je sosem pieczarkowym. Dbamy również o posypaniu natki pietruszki. Polędwiczki z pieczarkami zaleca się podawać z bagietką lub pieczonymi ziemniakami oraz z zieloną sałatą.

Smacznego życzy firma Pieczarki Mazurskie!

Komentarze:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*