Jak przebiega uprawa pieczarek w domu?

Pieczarki to pyszne grzyby i nikogo tak naprawdę nie musimy do tego przekonywać. Co ważne, dostęp do nich możemy mieć przez cały rok. A pozwala nam na to również uprawa pieczarek w domu. Takie rozwiązanie sprawia, że pieczarki zawsze będziemy mieli przy sobie. Będą one pozbawione chemii, jak i sztucznych dodatków, więc będą stanowić dla nas i naszych najbliższych samo zdrowie. Pieczarki to grzyby, na które zawsze będziemy mieli pomysł, ponieważ często dodaje się je do wielu potraw, sosów, zup, a nawet do sałatek i kanapek.

Uprawa pieczarek w domu krok po kroku

1. W pomieszczeniu do uprawy pieczarek powinna oscylować temperatura od 12 do maksymalnie 20°C. Odpowiednim miejscem najczęściej okazuje się strych, piwnica bądź garaż.

2. Podłoże do pieczarek powinno zostać wykonane z obornika końskiego, inną alternatywą jest podłoże ogrodowe bądź wykonane z Kurzaka i słomy. Może zostać wykonane w skrzynkach drewnianych, plastikowych oraz w foliowych workach. Można zamówić również gotowe podłoże do uprawy pieczarek, z zaszczepioną grzybnią. Do uprawy pieczarek świetnie nadaje się ziemia ogrodnicza połączona z torfem i węglanem wapnia czy margla, dzięki czemu zachowa odpowiedni wskaźnik pH.

3. Podłoże do pieczarek powinno być położone w oddali od drzew i krzew, w miejscu zaciemnionym. Jeśli nasze podłoże nie posiada grzybni, to należy zaopatrzyć się w specjalny substrat przerośnięty grzybnią pieczarek.

4. Regularnie podlegamy takie pieczarki, zapewniając odpowiednią wilgotność podłoża. Nie możemy doprowadzić do jego wysuszenia. 

Już po pierwszym tygodniu uprawy pieczarek będziemy mogli zauważyć biały nalot grzybni. A po miesiącu pojawią się pierwsze plony. Zbiory odbywają się wtedy, gdy osłona pod kapeluszem pieczarki zacznie się łuszczyć. Taka uprawa może trwać na jednym podłoży przez nawet 4 miesiące, wystarczy tylko zadbać o utrzymanie odpowiedniej wilgotności podłoża i usuwaniu martwych i chorych owocników.

Pamiętaj: Przed użyciem pieczarek w kuchni, zadbaj o ich umycie i wyeliminowanie zabrudzonych trzonów. Przechowuj później pieczarki w lodówce przez maksymalnie 4 dni. Grzyby te możesz jeszcze zakonserwować, ususzyć, zamrozić i zamarynować.

Komentarze:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*