Przepis na piersi kurczaka zapiekane pod pieczarkami i mozzarellą

Smakuje nam pierś kurczaka, pieczarki, a zarazem mozzarella. A gdyby te wszystkie składniki połączyć ze sobą? Gdy zdecydujemy się na ten krok to powstawanie wspaniałe danie główne, które będziemy mogli zastosować do każdego obiadu. Dodatkowo będzie to danie bardzo zdrowe, jak i bogate w cenne składniki i kalorie. Zapewni nam wiele sił na dalszy dzień, więc warto dowiedzieć się, jak przygotować takie danie w naszej kuchni. Zacznijmy od składników.

Składniki na pierś kurczaka zapiekaną pod pieczarkami i mozzarellą:

– 2-3 garście pieczarek

– 2 piersi kurczaka

– cebula średnia

– mozzarella (15-20 dag)

– 1 łyżka oliwy

– sól

– natka pietruszki

– zmielony czarny pieprz

Posiadamy już wszystkie składniki? Jeśli tak, to powinniśmy jeszcze zadbać o właściwe urządzenia w naszej kuchni. Mamy tutaj na myśli garnek, patelnię i piekarni. Również z nich będziemy korzystać podczas przygotowywania tego dania. Jak to wygląda krok po kroku?

Przygotowanie piersi kurczaka zapiekanej pod pieczarkami i mozzarellą

Myjemy dokładnie pierś z kurczaka, dbamy o jej wysuszenie i pokrojenie na minimalne sznycle. Dobrze jest uzyskać z 2 piersi kurczaka minimum 6 kawałków. Następnie je solimy i dodajemy pieprzu. Posiadamy dzięki temu przygotowane sznycle z kurczaka, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Powinniśmy je wcześniej wysmarować oliwą. Wstawiamy takie sznycle do piekarnika, który nastawiamy na 15 minut w temperaturze do 200 stopni Celsjusza.

Przechodzimy teraz do przygotowania pieczarek. Tutaj dbamy o ich obranie, ścięcie końcówek nóżek i pokrojenie na grubsze plasterki. Później obieramy i kroimy cebulę na ósemki. Wykorzystujemy w kolejnym etapie patelnię, do której wrzucamy kilka łyżek oliwy i cebulę. Smażymy ją przez kilka minut, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy już będzie lekko szklista, dodajemy wszystkie pieczarki. Smażymy wszystko na największym ogniu, aby nie doszło do ugotowania się pieczarek. Po odparowaniu już soku z pieczarek, zmniejszamy ogień i smażymy do średniej miękkości, a później zdejmujemy z ognia.

Przygotowanie mozzarelli polega na jej pokrojeniu w plastry o grubości 1 cm. Sznycle są gotowe, gdy po ich nakłuwaniu pojawia się klarowny sok. Wtedy nakładamy na wszystkie kawałki mięsa porcję pieczarek. Przykrywamy je następnie mozzarellą i wstawiamy na sam koniec do piekarnika (na 2-3 minuty).

Do dekoracji dodajemy jeszcze natkę pietruszki, smaczne ziemniaki bądź bagietkę.

 

Smacznego życzy firma Pieczarki Mazurskie – producent pieczarek w Polsce nr 1

Komentarze:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*