Przepis na szybkie bułeczki pieczarkowe

Przygotowanie smacznych bułeczek pieczarkowych może okazać się dla nas prawdziwym wyzwaniem w kuchni. Nie musimy się go jednak aż tak bardzo obawiać, ponieważ poziom trudności związany z ich przygotowaniem okazuje się podstawowym. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w poniższe składniki, a następnie zadbać o ich właściwe wykorzystanie. Dzięki temu już niedługo będziemy mogli samodzielnie spróbować bułeczki z pieczarkami, które smakują bosko. Przekonajmy się krok po kroku, jak takie danie wykonać.

Składniki na bułeczki pieczarkowe:

– 4-6 bułek kajzerek

– 30-40 dag pieczarek

– 2-3 średnie cebule

– 2-3 łyżki oliwy

– 2-3 łyżki masła

– pieprz i sól

– garść żółtego startego sera (ostrego)

– garść posiekanego szczypiorku bądź natki pietruszki

Przygotowanie bułeczek pieczarkowych

Warto pamiętać, że takie bułeczki z pieczarkami to wyjątkowy pomysł na śniadanie, jak i przystawkę. Ich spożycie okazuje się bardzo smaczne, o czym przekonują się nie tylko osoby dorosłe, ale również i dzieci. Jak wygląda przygotowanie takich bułeczek?

Na początku należy przygotować nadzienie. W tym celu należy z kajzerek usunąć środek. Później obieramy cebulę i kroimy na małe kawałeczki. Podobnie czynimy z pieczarkami. Włączamy patelnię i rozgrzewamy na niej oliwę z masłem. Następnie podgrzewamy na niej cebulę, pamiętając o mieszaniu. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut na większym ogniu. Wtedy pieczarki mogą się smażyć, więc nie dojdzie do ich ugotowania. Po ich podsmażeniu dodajemy do nich część środka wydłubanego z bułek i mieszamy.

Pieczarki doprawiamy za pomocą pieprzu i soli. Muszą ostygnąć minimalnie i dodajemy do nich jajko oraz pewną ilość posiekanej zieleniny. Tak oto posiadamy już gotowe nadzienie, które możemy włożyć do każdej wydrążonej kajzerki. Dbamy o uformowanie ciekawego czubka na każdej bułce.

Co dalej?

Przygotowane kajzerki z nadzieniem powinniśmy włożyć do piekarnika (temperatura do 180 stopni) na 10 minut. Minutę przed ukończeniem pieczenia posypujemy bułki startym serem. Kiedy widzimy, że dochodzi już do jego rozpuszczenia, to wyłączamy piekarnik i wyjmujemy gotowe bułeczki pieczarkowe.

 

Smacznego życzy firma Pieczarki Mazurskie – producent pieczarek w Polsce nr 1

Komentarze:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*