Pyszna karkówka z pieczarkami i papryką

Pieczarka to wspaniała przekąska, która znajduje ogromne zastosowanie w kuchni. Sprawdza się zarazem do prostych dań oraz jako dodatek do różnego rodzaju sałatek czy pizzy. Warto przyjrzeć się, jak wygląda ona w połączeniu z karkówką i papryką.

Składniki:

– 0.3 kg pieczarek

– 1 cebula

– 1 kg karkówki

– 1 duża papryka czerwona

– pieprz i sól

– przyprawa do karkówki bądź do mięsa

W takie składniki zaopatrzymy się w pobliskim sklepie spożywczym bądź markecie. Natomiast pieczarki mamy możliwość uprawiać w warunkach domowych. Zadaniu temu poświęcamy małą ilość uwagi, a zapewniamy sobie pozyskiwanie zdrowych i ciekawych grzybów nawet przez kilka tygodni. Wróćmy jednak do bardzo smacznego dania obiadowego, czyli do karkówki z pieczarkami i papryką. Jak należy połączyć te wszystkie składniki, aby zapewniły nam najlepsze doznania smakowe?

Przygotowanie karkówki z pieczarkami i papryką

Na samym początku myjemy karkówkę i osuszamy ją za pomocą ręczników papierowych. Następnie kroimy na grube plastry o szerokości około 2-2.5 cm. Mięso następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do karkówki. Tak przygotowane mięso układamy w specjalnym naczyniu żaroodpornym. Plastry są obok siebie i dzięki temu na górę układamy cebulę pokrojoną w krążki, pieczarki wysokiej jakości pokrojone w ćwiartki i paprykę pokrojoną w kostkę. Wcześniej jest możliwość sparzenia i obrania papryki ze skóry.

Takie naczynie żaroodporne przykrywamy i szybko wstawiamy do piekarnika, którego temperaturę ustawiamy na 175 stopni Celsjusza. Po upieczeniu danie to dostarcza nam również smaczny sos, który zawsze można zagęścić.

 

Smacznego życzy firma Pieczarki Mazurskie czyli Polski producent Pieczarek!

Komentarze:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*