Rodzaj podłoża i fermentacja

Niemalże każda nowoczesna produkcja pieczarek odbywa się na tych samych warunkach. Natomiast nie zawsze tak było. Dawniej do produkcji pieczarek wykorzystywano podłoże pasteryzowane. Dbano jednak o to i tak jest również dziś, aby rodzaj podłoża i proces fermentacji przyczyniał się do skutecznej produkcji grzybów. Staje się to możliwe tylko dla osób i właścicieli pieczarkarni, którzy zastosowali najlepsze tajniki uprawy tych grzybów – wspomina właściciel Pieczarki Mazurskie.

Odpowiednia pieczarkarnia

Szeroka produkcja pieczarek wymaga zastosowania nowoczesnej pieczarkarni, wyposażonej w odpowiednią halę uprawową i specjalistów odpowiadających za fermentację i pasteryzację podłoża oraz jego odkażanie. Pieczarkarnia powinna posiadać od 300-600 m2, natomiast coraz częściej znamienici producenci wykorzystują budynki o powierzchni ponad 1000 m2. Dzięki temu mają oni możliwość wykorzystania w pieczarkarni najnowszej technologii.

Uprawa pieczarek – termin

Gdy pieczarkarnie nie mają dostępu do klimatyzacji, to pieczarki powinno uprawiać się w okresie wiosny i jesieni. Oznacza to, że uprawę rozpoczyna się w miesiącach styczeń i sierpień. W innym położeniu znajdują się hale wyposażone w klimatyzację. One mogą przez cały czas prowadzić produkcję pieczarek, aż do 8 cykli.

Produkcja pieczarek – podłoże

Jakość produkcji pieczarek oraz ilość ich zbiorów jest szczególnie uzależniona od podstawy podłoża. Najlepsze pieczarkarnie w Polsce, w tym także Pieczarki Mazurskie, zaznaczają, że niezawodny okazuje się nawóz koński bez zastosowania dodatkowych mieszanek. Dobrze, aby taki nawóz był świeży i pochodził od zwierząt żywionych sianem i owsem. Pewne pieczarkarnie decydują się na zastosowanie metody holenderskiej, polegającej na połączeniu 1 tony nawozu z 100 kg nawozu kurzego, 25 kg wody i gipsu oraz 2 kg mocznika. Dzięki temu uzyskuje się podłoże o odpowiedniej wilgotności i ph, które wystarczy jeszcze poddać skutecznej pasteryzacji. Wygodnym rozwiązaniem w halach produkcyjnych okazuje się jeszcze podłoże zastępcze, które można od razu rozłożyć na wszystkich półkach.

Fermentacja podłoża

Skuteczne podłoże do uprawy pieczarek powinno być dobrze sfermentowane. Sam proces fermentacji wynosi od 8 do 12 dni. Na początku należy przygotować niską pryzmę, z dodatkiem nawozu kurzego i mocznika. Po łączeniu gotowego podłoża (np. 10 ton starczającego na halę o powierzchni blisko 100 m2) należy zadbać o zapewnienie jej odpowiedniej wilgotności i temperatury. Samą wilgotność nawozu sprawdzamy za pomocą dłoni, gdyż wystarczy ścisnąć nawóz. Gdy między palcami będzie pojawiała się dość duża kropla wody, to już nie musimy dodatkowo nawilżać podłoża. Najlepiej, gdy podłoże otrzyma przynajmniej cztery pryzmy fermentacyjne.

Komentarze:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*