Jak rozpoznać świeże pieczarki?

Doceniamy sobie świeże i zdrowe pieczarki, ponieważ tylko wtedy ich spożywanie przynosi nam prawdziwą satysfakcję. Pieczarki to grzyby, które najczęściej pojawiają się na polskich i zagranicznych stołach w kuchni. Dzieje się tak, ponieważ spełniają nasze oczekiwania smakowe, a zarazem pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dodatkowo produkowane są przez całe czas, w czym wyręcza nas niejedna pieczarkarnia w Polsce. Od nich otrzymujemy pieczarki wysokiej jakości, które trafiają do sklepu i marketów. Właśnie tam możemy je zakupić, a następnie cieszyć się z ich spożywania.

Pieczarki są cenione także ze względu na cenne składniki odżywcze. Posiadają przecież witaminę D, E, B oraz białko, selen, cynk czy aminokwasy. Odpowiedni poziom witaminy B oraz wysoka zawartość białka sprawia, że produkt ten jest szczególnie zalecany w diecie wegetariańskiej.

Warto jednak pamiętać, że pozytywny wpływ mają na nas tylko świeże pieczarki, odpowiednio przechowywane i oczyszczone. Wtedy stanowią smaczny i cenny składnik naszych dań i potraw. Jak więc rozpoznać świeże pieczarki w sklepie?

Metoda na rozpoznanie świeżych pieczarek:

1. Przyglądamy się kapeluszu pieczarek, który powinien być mocny i zamknięty.

2. Nigdy nie kupujmy wilgotnych i uszkodzonych, potłuczonych pieczarek z miękkim kapeluszem.

3. Unikamy pieczarek bogatych w zaciemnione miejsca, które poświadczają, że były one przechowywane w nieodpowiednich warunkach. Takie pieczarki nie są świeże i nie gwarantują cennego smaku oraz aromatu.

Najczęściej popularne są w sklepach pieczarki białe i brązowe. Warto więc przyglądać się odcieniowi pieczarek. Im kolor jest ciemniejszy, tym posiada intensywniejszy smak. Ocenia się, że większą trwałość zachowują pieczarki brązowe, a zarazem lepiej sobie radzą z potłuczeniami.

Jak przechowywać pieczarki w domu?

Pieczarki to produkt spożywczy nietrwały, więc dobrze jest zadbać o jego właściwe przechowywanie. Najlepiej, jeśli wykorzystujemy je w dniu zakupu. W naszej lodówce możemy je przechować przez maksymalnie 3 dni. Powinny być zapakowane w tekturę bądź papier. Nie stosujmy do przechowywania pieczarek w lodówce folii bądź plastikowych opakowań, ponieważ one przyczyniają się do ich szybszego zepsucia.

Pomocne w przechowywaniu okazuje się mrożenie pieczarek, po wcześniejszym umyciu, oczyszczeniu i pokrojeniu. Mogą one na dłuższy czas zachować swój smak i wartości odżywcze.

Komentarze:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*