System do uprawy pieczarek

Podczas uprawy pieczarek niemalże najważniejsze okazuje się utworzenie tak zwanych związków. A jest to przede wszystkim zależne od prawidłowego mikroklimatu, w którym to następuje regularny przyrost masy zawiązków oraz owoców. Produkcja pieczarek opiera się na stałej kontroli, dzięki której udaje się zapewnić im jak najlepsze warunki do uprawy. Uwzględnia się przy tym również ocenę parowania z ich powierzchni, a następuje to poprzez zastosowanie odpowiedniej kamery termowizyjnej bądź urządzenia do zdalnego odczytu.

Dodatkowej kontroli podlega także poziom temperatur w wielu punktach podłoża, minimum kilka na każdej półce. W tym celu stosuje się proste termometry ze zdalnym odczytem. Dzięki uzyskiwaniu regularnych odczytów temperatur udaje się idealnie sterować ruchem powietrza na hali produkcyjnej. Taka uprawa pieczarek uwzględnia: zmiany temperatury podłoża, różnice między powietrzem, a podłożem; terminy i ilość dawkowania wody, czyli tak zwane nawadnianie podpółkowe.

Uprawą pieczarek zajmują się producenci, którzy inwestują w odpowiednie systemy kontroli mikroklimatu. W nich widać zastosowanie najnowszych urządzeń i technologii, dzięki którym produkcja pieczarek przynosi jeszcze lepsze rezultaty.

Urządzenia poprawiające produkcję pieczarek to:

– termometry radiowe do zdalnego pomiaru temperatury podłoża

– pirometry kontrolujące temperaturę powierzchni okrywy

– dodatkowe termometry wielokanałowe do mierzenia temperatury kompostu w różnych punktach

– kamera termowizyjna analizująca obraz, czyli wzrost pieczarek

– termoanemometry do mierzenia przepływu powietrza pomiędzy półkami

– tablet z systemem Windows do nadzorowania wszystkich parametrów z powyższych urządzeń.

Na rynku pojawiają się specjalni producenci takich urządzeń, które są specjalnie dostosowane do uprawy pieczarek. Producenci współpracują z nimi, dzięki czemu znajdują się po profesjonalną opieką. Otrzymują od nich nowoczesne systemy, które zwiększają jakość oraz ilość uprawianych pieczarek.

Komentarze:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*