Właściwości zdrowotne pieczarek

Pieczarki często goszczą w naszej kuchni, a to przede wszystkim wynik tego, że zawierają cenne składniki, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Po drugie pieczarki to również produkt bardzo smaczny. Wykorzystujemy je do dań głównych oraz jako dodatek. Jakie są jednak dokładne właściwości pieczarek. Jakie witaminy, tłuszcze, białko, węglowodany i składniki mineralne posiadają? Przekonajmy się o tym krok po kroku.

1. Witaminy

Pieczarki to bogactwo witamin B3 i B5 oraz soli mineralnych. Dodatkowo pojawiają się w nich witaminy A i D, które nie występują we większości warzyw i owoców.

2. Tłuszcze

W pieczarkach pojawia się od 1-10% tłuszczu, których strawność wynosi do blisko 100%. Grzyby te są jeszcze wzbogacone o dodatkowe kwasy organiczne, jak: kwas fumarowy, cytrynowy, winny i jabłkowy. Taka ilość tłuszczu sprawia, że pieczarki stanowią świetną propozycję na uzupełnienie każdej diety.

3. Białko

Pieczarki w ponad 80% składają się z wody, natomiast pozostała masa sucha to w większości białka. Posiadają one dużą ilość aminokwasów. W grzybach tych pojawia się jeszcze chityna (funcina), czyli specyficzny błonnik zapewniający im odpowiednią sztywność. Ten składnik sprawia, że pieczarki pozytywnie wpływają na system odpornościowy i działają również antyalergicznie.

4. Węglowodany

Węglowodanów nie ma aż tak wiele w pieczarkach, lecz ich obecność jest zauważona i wynosi od 2 do 10%. Ich strawność jest bardzo wysoka, dzięki czemu ludzki organizm nie ma trudności z ich szybkim przyswojeniem.

5. Składniki mineralne

W pieczarkach pojawiają się takie składniki mineralne, jak selen pozytywnie wpływający na układ odpornościowy. Ma on działanie antyutleniające i przeciwnowotworowe. Cenny w grzybach jest również kwas foliowy oraz glukan, które przyczyniają się do zapewnienia odporności na alergie. Sole mineralne pieczarek to: sód, wapń, żelazo, fosfor i potas. Natomiast mikroelementy pieczarek to: fluor, miedź, jod, cynk, magnez, potas, mangan oraz ołów. Takie składniki mineralne oddziałują również na metalizm cukrów i tłuszczów w naszym organizmie. 

Podsumowanie: Pieczarki w swoim składzie posiadają cenne składniki, które są niezbędne dla naszego organizmu. To wszystko sprawia, że grzyby te mogą pełnić rolę podstawowego produktu żywnościowego dorosłych i zdrowych ludzi.

Komentarze:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*