Produkcja grzybów miała swoje początki w Chinach, następnie na ten krok zdecydowali się Francuzi w XVI wieku i dzięki temu aktualnie znane jest tam pojęcie „grzyb Paryża” (Champignon de Paris). Pieczarki, które przez długi czas były dostępne dla osób biednych, tak naprawdę w niedługim czasie były przeznaczone jedynie dla zamożnych. Przez to również znanych smakosz Anthelme Brillat-Savarin zdecydował się na zastosowanie pieczarek do trufli. Już od wielu lat Francja i Holandia są największymi producentami pieczarek. Ale nie należy tutaj pominąć znaczącego położenia Polski, która dostarcza aż 25% pieczarek na całym świecie.
Pieczarka to zdrowe warzywo, które wlicza się do żywności funkcjonalnej. Jest to możliwe dzięki bogatej zawartości białka, witamin (A, E, B) i wartości mineralnych (potas, miedź, jod, selen). Pieczarki posiadają jeszcze dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i dobrze przyswajalnych węglowodanów. Te właściwości pieczarek tym bardziej zachęcają nas do tego, aby regularnie je spożywać. Istnieje wiele przepisów kuchennych, które uwzględniają zastosowanie pieczarek. Jednym z takich przykładów jest zupa pieczarkowa.
Zupa pieczarkowa – sprawdzony przepis
Przygotowanie zupy pieczarkowej polega na pokrojeniu 0.5 kg pieczarek, a następnie ich przesmażeniu na patelni, z zastosowaniem 2 łyżek masła i odrobiny soli. Następnie w garnku obok tworzymy 1.5 litrowy bulion warzywny bądź mięsny i wrzucamy do niego pieczarki, gotując je na mały ogniu. Kolejny etap polega na zmieszaniu 1 szklanki śmietany z 2 łyżkami mąki i taką miksturę powoli wlewamy do ciepłego bulionu. Na koniec tylko gotujemy zupę pieczarkową i dodajemy do niej odpowiednią ilość soli i pieprzu do smaku. Na talerze zupę podajemy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Składniki:
– 0.5 kg pieczarek
– 2 łyżki masła
– 1.5 l bulionu (mięsny lub warzywny)
– 2 łyżki mąki
– 1 szklanka śmietany
– natka pietruszki
– pieprz i sól