Badania na temat wartości odżywczej pieczarek

Część społeczeństwa wychodzi jeszcze z założenia, że grzyby posiadają niską wartość odżywczą. Natomiast przeprowadzone badania potwierdzają, że pieczarki to bardzo zdrowe grzyby, które warto jest regularnie spożywać. Okazuje się, że stanowią one ważne źródło witaminy D, a zarazem sprzyjają odchudzaniu. Wiadomości na ten temat udzieliło nawet prestiżowe czasopismo „The Faseb Journal”. Z zamieszczonego tam artykułu dowiadujemy się, jakie są wyniki badań na temat pieczarek w diecie. Jakie testy i badania przeprowadzono. Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu trochę bliżej.

Eksperymenty na temat odchudzających

Pierwszy eksperyment trwał aż rok i był przeprowadzony przez naukowców z USA. Dowiódł on, że zastosowanie w diecie pieczarek zamiast mięsa czerwonego przyczynia się do skutecznego odchudzania. W takim badaniu brały udział 2 grupy, w tym przede wszystkim kobiety w wieku około 50 lat. Pierwsza grupa spożywała standardową ilość mięsa, natomiast druga grupa kobiet 1 filiżankę grzybów.

Po całym roku wyniki były przerosły oczekiwania naukowców. Okazało się, że kobiety spożywające pieczarki ważyły mniej od kobiet z 1 grupy i to o ponad 3 kilogramy. Dodatkowo posiadały o wiele lepsze wyniki związane z zawartością wody w organizmie, tłuszczu, mięśni i kości. Kobiety spożywające pieczarki nie miały także problemu z tak zwanym efektem jo-jo.

Eksperyment 2 o zawartość witaminy D w pieczarkach

Następne badania na temat pieczarek zostało przeprowadzone przez naukowców z Boston University Medical Center i wykazało ono, że suszone grzyby, pieczarki, stanowią źródło witaminy D. Dzięki temu ich regularne spożywanie okazuje się zdrowe i dlatego aktualnie pieczarki wysokiej jakości są wykorzystywane także w produkcji suplementów diety. Ich spożywanie jest szczególnie cenne w okresach niskiej dostępności do słońca. To czas, kiedy organizm ma niedobór witaminy D.

Naukowcy z Florydy dowiedli jeszcze, że zastosowanie pieczarek do codziennej diety pozwala wzmocnić organizm, hamować nadmierną reakcją immunologiczną, a zarazem pobudza pewne czynności naprawcze. Dowiedli tego także naukowcy z Bostonu, przeprowadzający ciekawe badania z zastosowaniem pieczarek. Brały w nim udziały myszy, które otrzymywały suszone pieczarki i dzięki nim uzyskały odporność na zakażenie salmonellą.

Godne uwagi są jeszcze wyniki badań przeprowadzone przez National Health and Nutrition Examination Survey. Poświadczają one, że spożywanie pieczarek pozwala zaopatrzyć się w ważne składniki odżywcze, a zarazem poprawia jakość każdej diety.

Komentarze:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*