Poradnik początkującego grzybiarza

Zbieranie grzybów może okazać się bardzo przyjemne dla każdego z nas. To przecież właśnie wtedy możemy zapewnić sobie kontakt z przyrodą. Wybieramy się do lasu i wielu innych ciekawych miejsc. Dostrzegamy piękną roślinność, zwierzęta, a zarazem krajobrazy, które pozytywnie na nas wpływają. Na takie spacery wybieramy się także z naszymi bliskimi, dzięki czemu utrzymujemy z nimi o wiele lepsze relacje. A przy okazji zbieramy również jadalne grzyby (np. pieczarki, sowy, maślaki i inne). Uzyskujemy w tym kierunku coraz większe doświadczenie. Ale o czym powinni pamiętać początkujący grzybiarze? Specjalnie dla nich przygotowaliśmy krótki poradnik. Zapraszamy!

Poradnik dla początkującego grzybiarza:

1. Najważniejsza zasada początkującego grzybiarza to „Zbieraj tylko grzyby rurkowe„. Takie cenne wskazówki przedstawia nam również Państwowa Inspekcja Sanitarna. Dlaczego? Okazuje się, że w tej grupie grzybów pojawia się najmniejsza ilość trujących grzybów i co ważne, ryzyko zatrudnia jest bardzo niskie.

2. Skupiaj się na grzybach standardowych, jak: maślaki, koźlarze, podgrzybki, borowiki, sowy, kurki i pieczarki.

3. Pamiętaj, że nigdy nie rozpoznasz trujących grzybów po zapachu czy ich smaku! To błędne założenie i pewien mit. Wystarczy tutaj wziąć pod uwagę takie trujące grzyby, jak muchomor jadowity i sromotnikowy. Posiadają one przecież przyjemny zapach, jak i łagodny smak. A mimo wszystko okazują się śmiertelne!

4. Korzystajmy z Atlasu zdjęć bądź specjalnej aplikacji na smartfon ukazującej odpowiednie gatunki grzybów. I zbierajmy tylko grzyby w pełni wyrośnięte, ponieważ te młode jest o wiele trudno rozróżnić. Na przykład młodego muchomora sromotnikowego i kanię nie są w stanie rozróżnić nawet doświadczeni grzybiarze.

5. Jeśli nie mamy pewności, to skorzystajmy z pomocy Stacji Sanitarno-epidemiologicznej. Właśnie tam będziemy mogli przedstawić zebrane grzyby i dowiedzieć się, które z nich są jadalne.

6. Kiedy się zatruliśmy to powinniśmy od razu zareagować. Kiedy po zjedzeniu grzybów mamy takie objawy, jak bóle brzucha, nudności, gorączkę, skurcz mięśni czy biegunkę to od razu skontaktujmy się z lekarzem bądź wybierzmy do szpitala. Czas ma wtedy bardzo duże znaczenie. Pomocne okazuje się również wywołanie wymiotów, które mogą pozwolić pozbyć się pewnej ilości zatrutych grzybów z organizmu. Ale pamiętajmy, że w przypadku pewnych grzybów może pojawić się etap minimalnej poprawy, natomiast po nim następuje gwałtowne pogorszenie.

Stosując się do tych cennych wskazówek będziemy mogli o wiele chętniej wybierać się na grzyby. A musimy przyznać, że nasz kraj to region, który po deszczach jest urozmaicony w różnorodne gatunki grzybów. Na pewno do koszyka zgromadzimy również pyszne i chętnie spożywane pieczarki. Warto więc wybrać się na spacer i zapewnić sobie zebranie bezpiecznych i jadalnych grzybów.

 

Życzymy powodzenia!

Pieczarki Mazurskie – pieczarki wysokiej jakości!

Komentarze:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*