Przepis na Twarożki ołumienieckie z pieczarkami

Przygotowujemy różnorodne dania i potrawy w naszej kuchni. Ale zapewne nie jest nam dobrze znany przepis na Twarożki ołumienieckie z pieczarkami. Jeśli tak, to warto, abyśmy zdecydowali się na ich przygotowanie. Po prostu palce lizać. Twarożki ołumienieckie po czesku brzmią „Olomoucke tvaruzky”. Oznaczają miękki ser dojrzewający, cechujący się dość intensywnym zapachem, jak i woskowożółtym kolorem. Takie twarożki są wyrobem w 100% naturalnym, jak i polecanym przez dietetyków. Nie posiadają przecież ani grama konserwantów, sztucznych dodatków i soli. Co ważne, posiadają jeszcze bardzo niską zawartość tłuszczu, ponieważ jedynie 1%. Jak wygląda przyrządzenie takich twarożków ołumienieckich z pieczarkami?

Twarożki ołumienieckie z pieczarkami krok po kroku

Składniki:

– 250 gram sera ołumunckiego

– mała cebula

– około 20 pieczarek

– pieprz i sól

– łyżeczka kminku

– masło

Przygotowanie: W pierwszej kolejności oczyszczamy pieczarki i odcinamy ich nóżki. Następnie za pomocą patelni podsmażamy cebulkę na maśle. Odcięte nóżki pieczarek kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię wraz z kminkiem. Dusimy aż do uzyskania miękkości. Dodajemy później posiekany ser ołumuniecki. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Tak oto otrzymaliśmy przepyszny farsz, którym nadziewamy kapelusze pieczarek. I takie pieczarki wkładamy następnie do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Kończymy, gdy ser dojdzie do przypieczenia sera.

 

Smacznego życzą Pieczarki Mazurskie

„Polski producent pieczarek wysokiej jakości z charakterem”

Komentarze:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*