Pieczarki są najczęstszym warzywem, który po pomidorach i ogórkach, pojawia się w naszej kuchni. Czy i podobnie jest u Nas? Jeśli nie, to tak naprawdę powinniśmy poprawić te statystyki. Przecież pieczarki to w pełni zdrowe grzyby, w które warto się zaopatrzyć każdego tygodnia. A dzięki temu nasz organizm czuje się o wiele lepiej. To produkt polecany zarówno przez lekarzy, jak i dietetyków. Warto jednak wiedzieć, jak należy czyścić, kroić oraz gotować takie pieczarki.
Czyszczenie pieczarek
Czasami wystarczy zastosować odpowiednią ilość wody, jak i własne dłonie. Pomocny okazuje się także miękki pędzelek, który ułatwia usunięcie wszelkich resztek ziemi z kapelusza. Innym razem warto zastosować zmoczoną czystą szmatkę. Otwarte pieczarki także usuwamy z wszelkich zanieczyszczeń. Wszelkie podeschnięte lub brudne nóżki odcinamy. Dzięki temu otrzymujemy czyste pieczarki, które możemy później zastosować w swojej kuchni, a nawet decydować się na ich spożycie na surowo.
Wskazówka: Osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym powinny rezygnować z jedzenia surowych pieczarek, jak i innych surowych produktów. O wiele lepiej dla nich, gdy spożyją pieczarki ugotowane bądź pieczone, smażone, czyli po obróbce termicznej. Dawniej pojawiały się błędne mity mówiące o tym, że jedzenie pieczarek na surowo przyczynia się do powstawania nowotworów. Na szczęście ten mit udało się już obalić.
Jak kroi się pieczarki w plasterki?
Najpierw decydujemy się na ich oczyszczenie. Następnie kładziemy na desce do krojenia i odcinamy nóżki na wysokości kapelusza. Pieczarki kładziemy blaszkami do dołu. Później przytrzymując palcem staramy się jak najlepiej pokroić pieczarki w plasterki do odpowiedniej nam grubości.
Jak ugotować pieczarki?
Jeśli posiadamy już oczyszczone pieczarki, to należy zagotować wodę w garnku. Następnie wkładamy do niego wszystkie pieczarki, bez krojenia. Gotujemy przez 5 minut. Następnie wyławiamy wszystkie pieczarki. Za pomocą sita odcedzamy i studzimy. Później możemy pozwolić sobie na ich pokrojenie.
Cennych wskazówek dostarczają Pieczarki Mazurskie
„Uprawa pieczarek na Poziomie”