Krokiety z pieczarkami i serem

W przepisach kulinarnych bardzo często widać zastosowanie zdrowych warzyw i owoców. Stosujemy je, ponieważ są one smaczne, a dodatkowo mamy świadomość, że dzięki temu będziemy mogli zadbać o swoje zdrowie. Na pewno przyczynią się do tego specjalne przepisy, w których widać zastosowanie pieczarek. Produkt ten, dawniej przeznaczony tylko dla osób zamożnych, aktualnie jest dostępny dla każdego. Tylko mimo wszystko, nie wszyscy zdają sobie jeszcze w pełni sprawy z bogactwa właściwości zdrowotnych i leczniczych, które posiadają pieczarki. Wystarczy tylko zaczerpnąć wiedzy w tym kierunku, dzięki czemu będziemy mieli jeszcze więcej chęci, aby regularnie spożywać ten produkt i stosować go do różnych przepisów.

Pieczarki to bogactwo składników mineralnych (sód, potas, miedź, selen) i witamin (A, E i B). Posiadają jeszcze cenne kwasy tłuszczowe i przyswajalne węglowodany. Mając wiedzę na ten temat z większą motywacją przejdziemy do kolejnego przepisu kulinarnego z wykorzystaniem pieczarek.

Przepis na krokiety z pieczarkami i serem żółtym

W pierwszej kolejności smażymy naleśniki i zawijamy je specjalną folią kuchenną. Następnie przechodzimy do przygotowania farszu pieczarkowego. Wykorzystujemy pieczarki, które kroimy na małe kawałeczki i smażymy na minimalnej ilości oleju na patelni. Dodajemy do tego jeszcze pokrojoną cebulę w piórka. Takie pieczarki z cebulą mielimy później z wykorzystaniem blendera bądź innego urządzenia kuchennego. Dodajemy jeszcze słodką paprykę, sól i pieprz w celu uzyskania wyrazistego smaku.

Taki farsz pieczarkowy następnie rozsmarowujemy na naleśnikach i dodajemy starty ser. Zamykamy takie naleśniki i panierujemy w jajku i bułce tartej. Później smażymy je na patelni, aż do uzyskania złotego koloru.

Tak wykonane krokiety z pieczarkami i serem szczególnie pasują z sałatką z buraków lub czerwonym barszczem.

Smacznego życzy firma Pieczarki Mazurskie – najlepszy producent pieczarek w Polsce!

Komentarze:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*