Pieczarki i ich wpływ na nasze zdrowie

Pieczarki to cenne produkty spożywcze, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowe i samopoczucie. Wystarczy tylko regularnie spożywać pieczarki, minimum 2 razy w tygodniu, aby móc samodzielnie się o tym przekonać. Sam Hipokrates, wielki starożytny uczony specjalizujący się w medycynie wspomniał, że „lekarstwo powinno być naszym pożywieniem”. A trzeba przyznać, że właśnie miano naturalnego „lekarstwa” uzyskują właśnie pieczarki. Dlaczego można tak powiedzieć?

Właściwości pieczarek

Pieczarki przyczyniają się do obniżenia ryzyko zachorowania na raka, a dodatkowo zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi. Wzmacniają organizm, dzięki czemu radzi on sobie w okresie jesiennym, wiosennym i zimowym z różnymi zagrożeniami. Zadowala nas również fakt, że pieczarki są niskokaloryczne. Ocenia się, że 1 pieczarka posiada około 2-3 kalorii, więc nie musimy się obawiać, że przytyjemy, jeśli spożyjemy za dużo pieczarek. Wynika to przecież z faktu, że w większości są one stworzone z wody, która jest bogata w cenne witaminy i składniki odżywcze.

Pieczarki to produkt dla osób fit, które chcą dbać o swoją sylwetkę. W ich diecie każdego tygodnia powinny pojawić się grzyby, które wzmocniłyby organizm, a dodatkowo zwalczyłyby pewne oznaki chorób.

Jak zanieczyszczone są pieczarki?

Mogliśmy uważać, że aktualnie pieczarki nie są już tak zdrowe, jak kiedyś, a przyczyną jest niskiej jakości przemysł nastawiony przede wszystkim na zysk. Gdyby jednak dokładnie się temu przyjrzeć, to dostrzegamy, że jest jednak inaczej. Informuje nas o tym sam producent pieczarek. Polska jest krajem, który nie stawia pierwszych kroków w produkcji tego rodzaju grzybów, lecz jest pionierem od kilkudziesięciu lat. Dzięki temu aktualnie jest dostawcą pieczarek na terenie całej Europy.

Uprawa pieczarek jest mało wymagająca i dzięki temu wystarczy jej zapewnić podstawowe warunki. Oznacza to podłoże z naturalnym nawozem, jak i odpowiednia wilgotność powietrza. Dzięki temu niepotrzebne są dodatkowe chemikalia, które mogłyby tylko im zaszkodzić. Tym samym producenci dostarczają nam pieczarki, które są zdrowe i nigdy się to już nie zmieni.

Komentarze:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*