Pieczarki z małżami

Jedzenie poszczególnych warzyw i owoców morza jest w stanie pozytywnie wpływać na naszą kondycję fizyczną i stan zdrowia. Warto przyjrzeć się już, jak cenne okazują się dla nas małże i pieczarki. Małże to przecież owoce morza, które są bogate w cenne składniki mineralne, witaminy z gruby B, białka i nienasycone kwasy tłuszczowe. Spożywanie takich małż poprawia jakość działania układu nerwowego, przeciwdziała depresyjnie, a zarazem pozytywnie oddziałuje na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wysokiej jakości kwasy nienasycane i biała przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i stabilizują ciśnienie.

Podobnie wspaniałe właściwości są w stanie zapewnić nam pieczarki wysokiej jakości. To wyjątkowe grzyby uprawiane na całym świecie, a szczególnie docenione w Polsce. Okazują się wartościowym warzywem pod względem odżywczym i przekonujemy się o tym za każdym razem, gdy decydujemy się na ich spożycie. Mimo, że w ponad 90% pieczarki złożone są z wody, to posiadają przecież cenne tłuszcze, białka i węglowodany. Dodatkowo występują w nich cenne witaminy z grupy B, kwas pantotenowy, ryboflawiny i kobalamina. Tak cenne składniki pieczarek mają właściwości lecznicze, a nawet są w stanie hamować rozwój komórek rakowych. Dodatkowo są smaczne i właśnie dlatego chętnie decydujemy się na ich spożywanie. Poznajmy więc cenny przepis, w którym to możemy wykorzystać zarówno małże, jak i pieczarki, czyli samo zdrowie.

Pieczarki z małżami – przepis

Do małej pieczarki stosujemy jedną dużą małże, natomiast do większej około 3. Dbają o zachowanie tej proporcji uzyskamy wspaniałą potrawę, która można potraktować jako danie główne bądź pewien dodatek.

Składniki:

– małże – 500 gram

– masło – 4 łyżki

– szalotki – 2 sztuki

– marquen lub wędzona papryka

– 1.5-2 ząbki czosnku

– 8 gałązek natki pietruszki

– 2 łyżki posiekanych liści pietruszki

– cukier

– sól

– 7-8 łyżek świeżo starego serca (gazdowski, hucuł lub oscypek)

Pieczarki z małżami – Krok po kroku:

Czyścimy małże szczotką i usuwamy wąsy, dbamy również o wyrzucenie otwartych i połamanych muszki. Następnie siekamy szalotkę i dusimy na maśle, dodając do niej szczyptę cukru i soli. Dodajemy później rozgniecione czosnki + łyżeczkę od kawy Merquen i gotujemy. Po krótkim czasie wrzucamy małże, gałązki pietruszki i przykrywamy wszystko. Czekamy, aż do momentu, gdy otworzą się małże (blisko 5 minut). Wtedy dodajemy wino i dalej gotujemy. Wyjmujemy małże i zajmujemy się przygotowaniem odpowiedniego sosu. Część uzyskujemy już poprzez gotowanie, natomiast pozostałą część warto zamrozić i wykorzystać do innych dań.

Teraz zajmijmy się pieczarkami, które myjemy i układamy w naczyniu do zapiekania wierzchem do dołu. Wypełniamy kapelusze pieczarek małżami i polewamy je sosem. Na samą górę dodajemy jeszcze posiekane liście pietruszki oraz ser. Tak przygotowane danie wrzucamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.

 

Gotowe i smacznego!

Pieczarki Mazukier

Komentarze:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*