Poradnik Jak bezpiecznie zbierać grzyby?

Zdajemy sobie sprawę, że po opadach deszczu i odpowiedniej pogodzie w lasach pojawia się ogromna ilość grzybów. Ocenia się, że w naszym kraju występuje aż 5000 różnych gatunków grzybów, w tym także popularne dla nas pieczarki. Blisko kilkadziesiąt gatunków nadaje się do jedzenia, a 40 zostało dopuszczonych do sprzedaży. Jeśli więc i my chcielibyśmy wybrać się na zbieranie grzybów, to powinniśmy dokładnie wiedzieć, jak bezpiecznie podejść do tego zagadnienia. Nie chcemy przecież zebrać grzybów trujących, które mogłyby stanowić zagrożenie dla naszego i innych stanu zdrowia czy nawet życia.

Na początku powinniśmy nauczyć się rozpoznawać popularne rodzaje grzybów, jak: pieczarki, borowiki, podgrzybki, koźlaki, kurki i maślaki. Gdy zbieramy grzyby, które są nam dobrze znane, to jesteśmy ich całkowicie pewni, że są jadalne. Po drugie początkujący grzybiarze nie powinni zbierać grzybów samodzielnie. O wiele bezpieczniej będzie, jeśli wybiorą się z wytrawnym grzybiarzem, który chętnie podzieli się swoim doświadczeniem. Jeśli nie mamy takiej możliwości, to dobrym rozwiązaniem i pomocą okazuje się atlas grzybów jadalnych, jak i specjalna aplikacja na smartfony „The Mushroom Book„. Już dzięki takim dwóm pomocom o wiele łatwiej będzie nam ocenić, które napotkane przez nas grzyby w lesie okazują się w pełni jadalne.

Nie tylko pieczarki

Zapewne uwielbiamy spożywać pieczarki. Szczególni te z cebulką bądź w połączeniu z innymi potrawami. Wybierając się na grzyby nie będziemy jednak często spotykać się z pieczarkami. Przed naszymi oczami będą pojawiać się również gatunki grzybów objęte ochroną, jak i gatunki niejadalne. Nigdy nie powinniśmy niszczyć takich grzybów, które nie zbieramy. Dodatkowo unikajmy zbierania grzybów w miejscach, gdzie jest to zakazane, czyli w rezerwatach przyrody, na terenie Parku Narodowego, obszarów ochrony krajobrazowej, poligonów.

Jak zbierać grzyby jadalne?

Jeśli już schylamy się po jadalne grzyby to powinniśmy zadbać o ich poprawne zbieranie. W tym celu do grzybów o pełnym i twardym trzonie podchodzimy bardzo delikatnie. Wykręcamy i minimalnie przyciskamy do podłoża. Dzięki temu udaje się nam zebrać grzyby w idealnym stanie, bez ich rozrywania. Inaczej jednak podchodzimy do grzybów z miękką i delikatną nóżką. Tutaj należy ją po prostu odciąć blisko ziemi. Warto tutaj pamiętać, aby grzybnie przykryć ściółką, dzięki czemu nie dojdzie do jej wysuszenia.

Pamiętajmy gdy zbieramy pieczarki i inne grzyby:

1. Unikajmy zbierania grzybów zwiędniętych i starych oraz położonych w pobliżu fabryk, spryskiwanych sadów i pół, przy torach i miejscach sztucznie nawożonych.

2. Rezygnujmy ze zbierania grzybów podczas deszczu i po nim, ponieważ ich trwałość jest o wiele krótsza.

2. Nie zbierajmy grzybów do plastikowej siatki czy reklamówki lecz w wiklinowym koszu.

3. Po zebraniu natychmiast decydujmy się na czyszczenie grzybów, a następnie na ich suszenie bądź gotowanie.

Jak rozpoznać grzyby trujące?

Tak naprawdę nie ma na to złotej reguły. Skoro jest tak wiele gatunków grzybów trujących, to czasami jest je trudno rozróżnić od jadalnych. Nie można równie oceniać, że pewien zapach bądź sinienie grzybów świadczy o ich jadalności.

 

 

Poradnik przygotowała firma Pieczarki Mazurskie

Producent pieczarek nr 1 w Polsce i Europie”

Komentarze:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*