Jak przechowywać pieczarki w celu zachowania ich wartości handlowej?

Pieczarki produkowane są na ogromną skalę, co zauważa się przede wszystkim na terenie naszego kraju. Wyniki z roku 2016 pokazują, że Polska nadal jest głównym producentem pieczarek na terenie całej Europie. Pieczarki polskie smakują mieszkańcom na całym świecie. Staje się to możliwe dzięki wysokiej jakości uprawy pieczarek, jak i zapewnieniu im jak najlepszych warunków do przechowywania. Takie działania mają duży wpływ na zachowanie przez pieczarki odpowiedniej wartości handlowej.

Jak dbać o pieczarki?

Pieczarki jest warzywem nietrwałym i delikatnym. Jakie więc warunki należy im zapewnić? Po pierwsze liczy się jakość samego zbioru pieczarek, który powinien być ręczny. Najlepiej specjalizują się w takich pracach kobiety, które są delikatne i właśnie dlatego najczęściej wykonują to zadanie w każdej pieczarkarni w Polsce. Wartość handlowa pieczarek zależy od ich jedności, kształtu, jak i śnieżnobiałej barwy. Zdarza się, ze klienci na rynku życzą sobie odpowiednią wielkość pieczarek, czasami większe, a innym razem mniejsze. Na takie gusta konsumentów producenci pieczarek również muszą być odpowiednio przygotowani.

Zbiór pieczarek rozpoczyna się po wykształceniu ich kapeluszy i zasłonięciu blaszek specjalną osłonką. Podczas przechowywania takich pieczarek złożonych w 90% z wody należy zadbać o zgromadzenie tylko zdrowych i czystych grzybów. Grzyby z pewnymi uszkodzeniami mogą przyczynić się do zniszczenia większej ilości przechowywanych pieczarek.

Jak zachować świeżość pieczarek?

Już po zbiorze pieczarek dobrze jest zadbać o ich schłodzenie do temperatury 2-3 stopni Celsjusza. Pozwala to na skuteczne zahamowanie procesu ich oddychania. Odpowiednia wilgotność do przechowywania pieczarek waha się od 90-95 procent. To najlepsze warunki do przechowywania pieczarek, w których są w stanie wytrzymać od 1 do 2 tygodni. Wydłużenie okresu przechowywania pieczarek staje się możliwe dzięki zastosowaniu chłodni z KA. Szkodliwy wpływ na pieczarki ma temperatura minusowa, przez co stają się już miękkie i wodniste.

Wszystkie pieczarki powinny znajdować się z specjalnych woreczka z folią perforowaną bądź w opakowania jednostkowych owiniętych za pomocą folii rozciągliwej. Zabrania się przewożenia grzybów wspólnie z innymi warzywami wydzielającymi pewne silne zapachy (np. cebula). Pieczarkom należą się optymalne warunki transportu i to właśnie dzięki temu w supermarketach i sklepach prezentują się w idealnym stanie. Wymaga to od sprzedawców umieszczenia pieczarek w odpowiednich ladach chłodniczych, w których również uzyskają dostęp do właściwej temperatury i wilgotności powietrza.

Komentarze:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*