Nie zawsze wiemy, jak zastosować pewien produkt w naszej kuchni, który okazuje się smaczny i zdrowy. Nie chcemy go przecież przygotowywać ciągle w ten sam sposobów. Warto więc szukać pewnych inspiracji i dowiedzieć się, jak można przygotować pieczarki. To przecież właśnie one są najczęściej wybieranym grzybem, który wykorzystujemy do wielu dań głównych, potraw i przystawek. Jaki potencjał posiadają w sobie pieczarki? Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu dokładniej. Dzięki temu dowiemy się, jak jeszcze możemy zastosować pieczarki we własnej kuchni.
Jak zamówić pieczarki?
Ocenia się, że pieczarki są dostępne w różnorodnych sklepach i marketach. Dostawcy dbają o ich pakowanie, marynowanie i konserwowanie. Dostępne są także luzem. Dzięki temu każdy ma możliwość zdecydować się na pieczarki, które mu najbardziej odpowiadają. Dobrze jest tutaj korzystać od sprawdzonych dostawców, niż zamawiać pieczarki u mało doświadczonych grzybiarzy, sprzedających je w pobliżu drogi. Ale wróćmy do tematu i odpowiedzmy sobie na pytanie: Jak możemy przyrządzić pieczarki?
Przykłady zastosowań pieczarek w kuchni:
1. Pieczarki na surowo
Polega na spożyciu tych grzybów na surowo. A dobrze jest to uczynić po wcześniejszym oczyszczeniu pieczarek za pomocą zimnej i bieżącej wody. Takie surowe pieczarki pasują również do kanapek czy sałatek. Dobrze jest zadbać o ich minimalne przyprawienie pieprzem.
2. Pieczarki duszone
Do przygotowania takich pieczarek potrzebujemy odrobiny masła i czosnku. Dbamy także o pokrojenie pieczarek w kostkę. Wszystko wrzucamy do rondla z pokrywą i następnie dusimy na bardzo małym ogniu. Miejmy pewność, że nasza kuchnia będzie pachnąć pieczarkami.
3. Pieczarki gotowane
To pieczarki, które pokrojone w kostkę wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich na przykład bulion bądź włoszczyznę. I dzięki temu możemy otrzymać smaczną zupę pieczarkową.
4. Pieczarki smażone
Kroimy pieczarki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię, do której dolewamy oliwę z oliwek. Po zbrązowieniu pieczarek, dodajemy do nich zioła i szczyptę soli. Dzięki temu otrzymujemy smaczne danie w postaci smażonych pieczarek. Możemy do nich dodać również jajka.
5. Pieczarki marynowane
W celu przygotowania takich pieczarek musimy zaopatrzyć się w: ziele angielskie, cebulę, wodę i ocet winny. W słoiku umieszczamy pieczarki oraz pozostałe dodatki, zalewamy wodą i octem i następnie pasteryzujemy.
6. Pieczarki grillowane
Uwielbiamy grillować w okresie letnim i również wtedy nie powinno nam zabraknąć pieczarek. Przecież warto je zastosować do szaszłyków. Może stanowić jeszcze dodatek do potraw warzywnych i mięsnych na grillu.
To tylko 6 sprawdzonych zastosować pieczarek, które warto jest wypróbować samemu. Dzięki temu pieczarki za każdym razem będziemy mogli spożywać z prawdziwą przyjemnością.